Vad är mönsterbetongens 10 budord och hur går det till?


1 - Vädret

Vädret avgör om vi kan gjuta och gjutningen kan skjutas upp med kort varsel om prognosen ändras till t ex regn eller Kung Bore ger oss hagel. Då kommer vi helt enkelt en annan dag när förutsättningarna är bättre. Allt för att ditt resultat skall bli så bra som möjligt.


2 - Form

Först av allt börjar vi med att sätta en form där det behövs. På vissa ställen kan man gjuta mot t ex befintlig mur eller kanske en husgrund då behövs ingen form. Formning sker i förväg och oftast inte på själva gjutdagen.


3 - Infettning och inplastning

Vi fettar in husgrunder, pelare och annat där betongen kan skvätta upp vid utläggning. Och vi plastar in fasader som kan bli utsatta för betongspill. Eventuellt lägger vi också plast på t ex trottoar/asfalt utanför uppfart. Allt för att skydda de ytor där det inte skall vara betong.


4 - Frostbeständig betong

Formen/ytan fylls på med frostbeständig betong och efter det recept av färg som vi kommit överens om innan med er. Kvalitén på betongen kontrollerar våra skickliga yrkesarbetare när den levereras.


5 - Vibb, slodning, handskurning och handstålning

Undertiden betongen fylls i formarna och läggs ut arbetar hantverkarna med betongen. Man vibbar och man slodar. Sloda är att gunga ut betongen så att den jämnas ut så jämt som möjligt när den just lagts ut. Detta görs med speciella verktyg. Efter slodningen börjar hantverkarna dra ihop betongen med ett magnesiumstål för att få upp det ”feta” i betongen. När betongen har bränt ytterligare stålas ytan igen och därmed stänger vi porerna i betongen. Nu är det dags för själva mönstringen.


6 - Prägling av mönster

Det mönster ni önskat, präglas med hjälp av mönstermallar som sprutats med släppvätska och läggs systematiskt över ytan. När mallarna ligger på plats ”bonkas” mönstret in med en speciell stamp allteftersom mallar flyttas framåt.


7 - Vattning

Vid behov vattnas ytan och täcks in med plast för att hållas fuktig.


8 - Sprickbildningar

Betong kan spricka! Därför sprickhänvisar våra hantverkare betongen och visar den vart den skall spricka. Detta sågas ofta i en skarv i mönstret eller på passande plats. I matchen mellan Hantverkare-Betong blir det till väldigt hög procent 1-0.


9 - Tvättning och skrotning

Dagen efter kommer vi och tvättar och skrotar ytan. Med ”skrotning” menar vi att vi tar bort diverse betongrester som inte skall vara där.


10 - Halleluja moment

Nu har ni ett färdigt resultat. En slitstark och beständig yta för lång tid framöver. Där ni slipper sättningar och ogräs. Stor fördel med uppfarter och gångar i betong är att de inte rör på sig som traditionell marksten. Så stort grattis till er färdiga yta! Nu kan du lugnt sätta dig tillbaka på altanen ta något svalkande att dricka och titta på när grannen rensar ogräs mellan plattor och i grusgångar. Bara njut!